Schouderpijn

Schouderblad      bovenarm

Wat gemoedelijk als schouder wordt bestempeld is in werkelijkheid een verzameling van gewrichten welke met elkaar verbonden zijn door middel van pezen en spieren.Deze structuur maakt een heel grote beweeglijkheid toe van de arm.

Beweeglijkheid heeft echter zo zijn nadelen, het kan leiden tot: 

 • stabiliteitsproblemen
 • inklemming van weekweefsel structuren zoals pezen, zenuwen of bloedvaten.

Deze afwijkingen geven aanleiding tot een pijngewaarwording welke

 • alleen voorkomt bij bewegen of belasten
 • gedurig aanwezig is

Deze pijn kan tijdelijk zijn en spontaan verdwijnen op korte termijn, of aanhouden en medische investigatie en behandeling vereisen

   

Wat is de oorzaak van schouderpijn ?

De meeste frequente oorzaak van schouderpijn worden veroorzaakt door week weefsel problemen, vooral spieren, pezen en ligamenten en niet door botafwijkingen .

Wij kunnen de meest frequente oorzaken vastleggen als:

 • tendinitis of bursitis
 • ten gevolge van een ongeval of instabiliteit
 • arthritis (cfr aldaar)

minder frequent zijn er:

 • tumoren
 • infectie
 • zenuw aanverwante problemen

Tendinitis of peesontsteking:

Een pees is een koord - of bladachtige verbinding tussen een spier en het bot.
De meeste peesontstekingen worden veroorzaakt door een slijtage - of overbelastingsproces dat zich spreid over een langere periode, zoals de slijtage van een schoenzool welke na een langere tijd ook resulteert in een scheur of gat.

Men onderscheid volgende soorten tendinitis:

 • acute tendinitis ten gevolge van overbelasting zoals tijdens bepaalde arbeidsomstandigheden of sportbeoefening
 • chronische tendinitis ten gevolge van arthrose of chronisch slijtageproces ten gevolge van de leeftijd
 • peesscheur of ruptuur tengevolge van een plotse gebeurtenis (ongeval of verkeerde beweging) of ten gevolge van leeftijdsgebonden slijtageproces in de pees.Het meest voorkomende letsel is een Rotatorcuff ruptuur. Deze rotator cuff is een versmelting van verschillende pezen in een peesblad welke de actieve beweeglijkheid en stabiliteit geeft aan de schouder .

Bursitis of slijmbeursontsteking:

Soms kan een overbelasting van de schouder een bursitis veroorzaken met zwelling en ontsteking van de slijmbeurs.
Deze slijmbeurs of Bursa is een zakje gevuld met vocht welke zich in de buurt van gewrichten bevindt om wrijf problemen in, ondermeer, de schouder te vermijden bij het bewegen en belasten.
Deze bursitis komt frequent voor in associatie met een rotatorcuff tendinitis.Hierbij gaan de weke weefsels van de schouder ontstoken en pijnlijk worden en zo de beweeglijkheid en functie van de schouder sterk beperken.
Het gewricht kan uiteindelijk volledig stram worden waarbij men spreekt over een “ Froozen Shoulder “.
Gelukkig kan deze situatie, mits aangepaste behandeling, volledig verholpen worden.

Ongeval of instabiliteit:

In sommige gevallen worden de beenderen van de schoudergordel uit hun normaal verband gehaald en dit bij bepaalde verkeerde bewegingen of ten gevolge van een ongeval.
In dat geval, welke men instabiliteit noemt, kan men een ontwrichting (luxatie) hebben van een van de gewrichten in de schouderrgordel.
Terugkerende ontwrichtingen, gehele of gedeeltelijke recidiverende luxaties, veroorzaken pijn en een onstabiel gevoel in de arm wanneer je die opheft of van het lichaam weg beweegt.Wanneer je de arm boven je hoofd tilt kan je het gevoel hebben dat de schouder uit de kom glijdt, of je kan dit ervaren als een ongemakkelijk gevoel van “ dode “ arm.

Arthritis:

Schouderpijn kan ook veroorzaakt worden door arthritis. Er bestaan verschillende soorten arthritis, bij de schouder is het vooral te wijten aan slijtage en/of een scheur in de peesstructuren rond de schouder.Deze veroorzaken dan zwelling, pijn en stramheid.Deze vorm van arthritis kan verband houden met arbeidsomstandigheden of sportbeoefening.

Vaak zullen de mensen vermijden hun schouder veel te bewegen om zo de pijn te verminderen. Dit leidt vaak tot een pijnlijke verstijving van de schouder ten gevolge van een verschrompelen van het schouderkapsel. Dit verschijnsel wordt beschreven als een “ Froozen Shoulder”