Wat is een Scoliose?

Scoliose

 

Een wervelzuil heeft bij iedereen een gebogen vorm. Wanneer je iemand van opzij bekijkt vertoont de lendenwervelzuil een holte achteraan, de rug tussen de schouders meer een bolle opzetting en de hals terug een holle vorm.

Wanneer je iemand langs achter bekijkt moet de wervelzuil onder normale staande omstandigheden vrijwel loodrecht staan.

Sommige personen vertonen echter in het frontaal vlak een wervelzuil met as afwijkingen en buigingen die, in tegenstelling met een slechte houding, niet gecorrigeerd worden door je mooi recht te houden.

Zulk een afwijking wordt een scoliose genoemd .

Op RX opnames wordt de curve van de ruggenwervels bij een scoliose beschreven als een “S” of een “C” afwijking in plaats van de normale loodrechte wervelzuil.

Er bestaat niet alleen een afwijking in het frontaal vlak (S of C) maar meestal treden ook rotaties op in de wervels waardoor er schuinstand optreed ter hoogte van de taille en/of de schouders.

 

vooruitstekende ribben

bocht in de wervelzuil 

vooruitstekende lumbale spieren

ongelijke bekkenkam

 

 

Wie krijgt een scoliose ?

Een scoliose komt voor bij een beperkt aantal mensen, ca 2 % van de bevolking.

Een scoliose is erfelijk, indien iemand in de familie een scoliose heeft is de kans op een scoliose in die familie veel hoger (ca 20 %).

Bij de aanwezigheid van een scoliose in de familie moeten de andere familieleden eveneens onderzocht worden op het voorkomen van een scoliose.

· Kinderen:

de overgrote meerderheid van de scoliose zijn “idiopathisch” , dit is van onbekende oorsprong.normaliter ontwikkelt de scoliose zich in het midden van of op het einde van het kind zijn, voor het optreden van de puberteit, en dit vooral bij meisjes.

Alhoewel scoliose kan optreden bij kinderen met “ cerbral palsy “, spierdystrofie, spina bifida en verschillende andere aandoeningen, komen de meeste scoliosen voor bij gezonde jongelui.

· Volwassenen:

Een scoliose ontwikkeld zich gewoonlijk in de jeugd maar kan ook voorkomen bij volwassenen.

  • Een volwassen scoliose kan het gevolg zijn van de progressie van een toestand welke begon in de jeugd maar miskend en onbehandeld was tijdens de groeiperiode.Wat begon als een kleine afwijking heeft zich verder ontwikkeld bij afwezigheid van een aangepaste behandeling.
  • In andere gevallen kan een scoliose bij een volwassene ontstaan ten gevolge van degeneratieve, arthrotische, wijzigingen van de wervelzuil.
  • Andere afwijkingen van de wervelzuil, zoals een kyphose ( ronde rug) staan in verband met osteoporose bij de oudere bevolking. Wanneer de mensen ouder en ouder worden zal het voorkomen van scoliose en kyphose frequenter voorkomen.

Indien een scoliose en/of kyphose zich verder mag ontwikkelen kan dit bij volwassenen leiden tot ernstige chronische pijn, misvormingen en ademhalingsmoeilijkheden.

Het belang van vroegtijdige opsporing: tips voor de ouders

Een scoliose is niet te voorkomen, maar vroegtijdige opsporing en behandeling in de groeiperiode van het kind is de beste manier om de verdere evolutie van een bestaande afwijking te beperken.

Een idiopathische scoliose kan ongemerkt voorkomen bij een kind aangezien deze zelden pijnklachten veroorzaakt.

Daarom moeten ouders uitkijken naar de volgende afwijkingen bij hun kind en dit vanaf de leeftijd van 8 jaar:

  • asymmetrische stand van de schouders (hoogte)
  • vooruitstekende schouderblad(en)
  • asymmetrische taille
  • ongelijke hoogte van de heupen en bekkenkam
  • het zich scheef houden altijd naar dezelfde zijde

Bij aanwezigheid van een van de hogervermelde tekenen moet een consult aangevraagd worden bij uw arts (orthopedist)

Een scoliose kan eveneens opgemerkt worden tijdens het medisch schooltoezicht.