Behandeling van een Scoliose

 

Om de behandeling van een scoliose te plannen dient de orthopedist een aantal factoren zorgvuldig te bekijken, zoals:

  • aanwezigheid van scoliosen in de familie
  • de leeftijd waarop de diagnose werd gesteld
  • de plaats van de curve
  • de ernst van de curve

De meeste scoliose bij kinderen blijven klein en dienen enkel gecontroleerd te worden door de orthopedist naar tekenen van plotse progressie.

Indien de curve toeneemt kan een specifiek scoliose korset gebruikt worden om de progressie tegen te gaan.Kinderen die een korset dienen te dragen kunnen hun normale dagdagelijkse activiteiten vrij normaal verder zetten

Elektrische stimulatie van de rugspieren,oefenprogramma’s en manipulaties van de wervelzuil zijn behandelingsvormen waarvan het effect niet is bewezen.

Wanneer een scoliose sterk uitgesproken is of wanneer een behandeling met een corset geen baat brengt kan een operatie noodzakelijk zijn.In deze gevallen is een heelkundige correctie een veilige en effectieve behandeling.

Besluit:

Een scoliose is een afwijking van de wervelzuil waarbij de behandeling meestal bestaat uit het controleren van de evolutie van de curve tijdens de groei-jaren.

Vroegtijdige opsporing is belangrijk om te voorkomen dat de curve te veel toeneemt zonder adequate behandeling.

In een heel klein aantal patiënten is een ingrijpende medische behandeling noodzakelijk.

Uw orthopedist, een spêcialist in aandoeningen van de spieren en het skelet, is de meest aangewezen persoon om een scoliose te diagnosticeren, op te volgen en te behandelen.