heup

Vervanging van het heupgewricht: heupprothese

Wat is een totale heupprothese (THP)?

In principe bestaat een totale heupprothese of THP uit de vervanging van het zieke gewricht door een kunstmatig implantaat. De vervanging van een beschadigd gewricht is één van de belangrijkste vorderingen van de afgelopen eeuw op het vlak van de orthopedie.

Informatie over de heup

Anatomie van het heupgewricht

Het beupgewricht verbindt de romp soepel met het been, het ligt tussen het bekken en het dijbeen. De heup is een zogenaamd kogelgewricht waarvan de vorm een ruime bewegingsvrijheid laat.

Het gewricht bestaat uit de heupkom (acetabulum), van het bekken, en de femurkop op het dijbeen, en is met een laag kraakbeen bedekt.

Wat is Arthritis

Miljoenen mensen lijden aan één of andere vorm van arthritis of gewrichtsontsteking (inflammatie). Arthrits is één van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid en ernstige invaliditeit. Alhoewel arthritis hoofdzakelijk een aandoening is voor volwassenen, kan deze ook voorkomen bij kinderen.

Wat is een arthroscopy?

Een arthroscopy is een heelkundige techniek gebruikt door orthopedische chirurgen om problemen binnen een gewricht te visualiseren, een diagnose te stellen en een behandeling in te stellen. Het woord arthroscopy komt vanuit het Grieks: "arthro" (gewricht) en " skopein " (zien, bekijken). Deze term betekent letterlijk " gaan kijken binnen in een gewricht". Tijdens een arthroscopische ingreep maakt de orthopedische chirurg één of meerdere kleine insneden om potlood dikke instrumenten in te brengen in het gewricht.

Abonneren op RSS - heup