Algemene behandelingsprincipes Arthritis en Rheuma

Eerst en vooral dienen wij duidelijk een onderscheid te maken tussen Rheuma(tische arthritis) en arthrose. In de volksmond worden beide benamingen door elkaar gebruikt voor gelijkaardige klachtenpatronen.

Een Rheumatoïde arthritis is echter een aandoening die niet alleen de gwrichten aantast, maar ook andere weefsels in het lichaam.Rheuma vereist naast een occasionele, eventueel heelkundige,  orthopedische behandeling tevens een algemene, meestal levenslange, onderhoudsbehandeling.

Arthrose is een kraakbeenaantasting, welke zich meestal beperkt tot enkele gewrichten. Arthrose vergt eveneens een specifieke,meestal lokale, behandeling.
De behandelingsmodaliteiten zijn afhankelijk van de ernst van de gewrichtsaantasting en de daaraan verbonden invaliditeit of aantasting van de dagelijkse levenskwaliteit.
Deze behandeling is tevens verschillend, afhankelijk van het aangetaste gewricht of lichaamsdeel.

Mogelijke behandelingsvormen,deze kunnen eventueel gecombineerd worden,  zijn de volgende :

 • medicatie ,toediening via de mond, als suppo of intramusculaire inspuitingen :
  • pijnstillers zoals paracetamol , tramadol
  • ontstekingsremmers zoals diclofenac , ibuprofen etc
  • spierontspanners kunnen nuttig zijn in geval van spierkrampen en spierpijnen
  • chondroprotectoren zoals glucosamine, chondroïtine eventueel in combinatie met Calcium en vit D3
 • in het aangetaste gewricht aangebrachte medicatie, via intra articulaire infiltraties :
  • corticosteroïden : worden gebruikt in geval van de aanwezigheid van overdreven vocht in het gewricht
  • ontstekingsremmers : sommige anti inflammatoire producten , zoals Tilcotil en Bufexine, kunnen intra articulair gebruikt worden indien er een contra indicatie bestaat voor het gebruik van Corticosteroïden( zoals Diabetes). Deze producten zijn Hyaluronzuur heeft kraakbeen beschermende en herstellende eigenschappen. Een behandeling bestaat in principe uit 3 tot 5 infiltraies met 1 week interval.De resultaten van dergelijke behandelingen zijn wisselend. In goed geselecteerde gevallen kunnen wij een succes bekomen met duidelijke verbetering van de klachten in 75 % van de patiënten . Voor meer info zie deze powerpoint
 • Heelkundige behandeling van arthrose bestaat grosso modo uit 3 facetten, afhankelijk van de specifieke problematiek bij de patiënt :
  • conservatieve heelkunde : deze bestaat erin de overbelaste en beschadigde delen van een specifiek gewricht , meestal de knie en/of de heup, te ontlasten en een betere gewichts- en belastingsverdeling te verkrijgen in dat gewricht. Meestal bestaat dit uit een correctie van de assen van het gewricht , een osteotomie.
  • Prothese chirurgie : bij verder gevorderde gewrichtsaantasting met een manifeste aantasting van de levenskwaliteit kan een prothese een, bijna mirakuleuse, verbetering geven van de klachten.De meest geplaatste prothese zijn knie- en heupprothesen, zie aldaar.
  • Arthrodese : in sommige gevllen is een prothese niet aangewezen en wordt het gewricht of anders mobiele lichaamssegment vastgezet. Dit geeft eveneens een merkelijke verbetering van de klachten en wordt voorbehouden voor die gewrichten waar prothese chirurgie niet de beoogde gunstige resultaten geeft, zoals in hand, voet en rug.

Na deze korte algemene beschouwing hoop ik dat het duidelijk is dat de behandeling van een invaliderende arthrose of Rheumatoïde arthritis schitterende resultaten kan geven, maar dat iedere behandeling en zijn resultaat afhangt van de specifieke omstandigheden van iedere patiënt.