Hoe Arthritis behandelen?

Hoe Arthritis behandelen?

Er bestaan verschillende behandelingswijzen voor Arthritis:

Medicatie

Verschillende medicijnen, al dan niet op voorschrift, zoals aspirine, ibuprofen en andere anti inflammatoire medicatie, worden gebruikt om op een doelmatige wijze de pijn en de ontsteking te bestrijden bij Arthritis. De arts maakt een keuze uit de beschikbare medicatie afhankelijk van het type arthritis, de ernst van de klachten en de algemene toestand van de patiënt. Patiënten met maagzweren, asthma, lever - of nieraandoeningen verdragen niet altijd de voorgestelde medicatie.

Toediening van corticoïed preparaten rechtstreeks in het aangetaste gewricht kunnen tijdelijk de pijn en de zwelling verhelpen. Herhaaldelijk toedienen van intra articulaire spuiten met cortisone kunnen op de lange termijn het gewricht verder beschadigen en ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Gewrichtsontlastende maatregelen

Krukken ,looprekjes of braces kunnen de stress en overbelasting op een aangetast gewricht verminderen en zo de pijn verlichten. Aangepaste oefeningen kunnen de pijnlijke gewrichten eveneens ontlasten en de kracht en beweeglijkheid doen toenemen. Dit kan eveneens verkregen worden door fysische behandelingen zoals ijs of warmte.

Heelkunde

Heelkunde wordt aangewend als de conservatieve behandeling faalt en de zelfredzaamheid in het gedrang komt. 
De arts zal zijn heelkundige techniek afstemmen op het soort arthritis, de ernst ervan, de omvang van de gewrichtsbeschadiging en de algemenen toestand van de patiënt.

Mogelijke heelkundige procedures zijn:

  • synovectomie (verwijderen van het slijmvlies van het gewricht )
  • re- alignatie van de gewrichten door middel van een osteotomie de asafwijkingen corrigeren.
  • Plaatsen van een prothese
  • Arthrodese (vastzetten van de gewrichten welke door hun bewegingen pijn veroorzaken.)

Bestaat een definitieve genezing van Arthritis ?

Op heden bestaat er voor vele soorten Arthritis geen definitieve behandeling.

Het wetenschappelijk onderzoek spitst zich toe op de oorzaak van de verschillende soorten arthritis om zo een definitieve genezing te kunnen bekomen.

Ondertussen gebruiken de orthopedisten talrijke doeltreffende hulpmiddelen.

In de meeste gevallen kunnen personen met arthritis een normaal leven lijden met behulp van oefenprogramma’s, anti inflammatoire medicatie en gewichtsvermindering voor obese personen.

In geval van ernstige gewrichtsaantasting kan orthopedische heelkunde , zoals door prothese chirurgie, de kracht en de mobiliteit in een gewricht hersellen terwijl de pijn in belangrijke mate verminderd is.

Andere soorten arthritis zoals Rheumatoïde arthrits wordt behandeld in teamverband en door een multidisciplinaire aanpak, samenwerking met reumatologen etc.

 

Normale Heup

Arthritic Hip